Rozhovor s háčkarkou Světlanou

Prinášame vám rozhovor s našou včeličkou Svetlankou, ktorá je s Doke úplne od začiatku. Ako sa jej práca páči, kde najradšej háčkuje a mnoho ďalšieho. Poďte s nami nahliadnuť pod pokrievku.

Krásny deň, povedzte nám na úvod, ako sa voláte a ako dlho ste vlastne s Doke.

S: Volám sa Svetlana Kotesová a som u Doke už tak dlho, že si ani nepamätám, koľko je to rokov. Od samého začiatku, takže tak 11 rokov.

rozhovor se Světlou  (1200 x 800 px)

Ako ste sa Svetli k háčkovaniu dostali vy sama?

S: Pletenie ma naučila naša milá, stará susedka, keď mi bolo 10 rokov. Mala so mnou vtedy úžasnú trpezlivosť. Vďaka tomu som potom mohla svojim dcéram upliesť svetríky a čiapky, keď boli malé. K háčkovaniu som sa dostala až v strednom veku, keď som obdivovala výrobky svojej sesternice. Sama som začala skúšať prvé veci, ale samotné mi to išlo zo začiatku ťažko a cítila som potrebu podpory. Tej sa mi nakoniec dostalo od kamarátky Jany, ktorá ma mnohému naučila. Teraz mám už dosť skúseností a radosť, že môžem poradiť ja.

Čo vás Svetli na práci pre Doke baví a napĺňa?

S: Najviac ma baví, že práca je rôznorodá. Háčkujem rôzne výrobky - čiapky, čelenky, šály, rukavice. Skrátka kompletnú ponuku háčkovaných produktov, čo sa ponúka na našich Doke stránkach. A tak aj napriek tomu, že už háčkujem pre Doke viac ako 11 rokov, ma práca stále napĺňa. To v dnešnej dobe vnímam ako veľkú výhodu a radosť. Navyše môžem byť flexibilná a časovo si ju rozvrhnúť tak, ako potrebujem. Aj keď sa to možno nezdá, je to náročné a to hlavne na chrbát, krčnú chrbticu a oči. Háčkovanie tak musím prekladať inou činnosťou.

Ako dlho vám trvá uháčkovať jeden produkt? Dá sa to odhadnúť?

S: To naozaj závisí na tom, čo háčkujem. Viac času potrebujem rozhodne na šál, alebo rukavice. Najrýchlejšie zvládnem čelenku.

Kde najradšej háčkujete? Máte obľúbené miesto, na ktorom to ide samo?

S: Najradšej sa k práci posadím doma v obývačke. Mám tam prima pracovný kútik a obľúbené kreslo. Tam sa môžem nerušene ponoriť do háčkovania a na pár hodín zabudnúť na okolie.

Keď máte toľko rokov skúseností, láka vás predávať remeslo ďalej? Učíte háčkovať aj vaše okolie, alebo rodinu?

S: Určite áno! Naučila som už dcéru Ivku a Simču a tiež kamarátky. Viac ako 3 roky som tiež viedla krúžok mamičiek vo škole, kde sme sa raz za mesiac stretávali a háčkovali. Trikrát som bola aj v školskom družstve, kde som učila deti základy háčkovania, a ony si potom samy dokázali uháčkovať čelenku. To bolo moc fajn. Naposledy som sa venovala svojej trinásťročnej neteri Vanke, ktorej kreativitu som podporila aj parádnym vianočným darčekom - sadou na háčkovanie.

Svetli, háčkujete tiež pre blízkych, alebo by to bolo už moc?

S: Je to ode mňa očakávané:) Takže áno, aj pre blízkych. Pred dvoma mesiacmi som napríklad háčkovala pre neter Helénku. Muchlovaciu chobotničku s dekou.

Svetli, veľmi pekne ďakujeme za vaše odpovede. Je na záver niečo, čo by ste chceli vzkázať zákazníkom Doke?

S: Snáď len to, že mám moc dobrý pocit z odvedenej práce a každá pozitívna spätná väzba mi robí radosť a veľa pre mňa znamená. Ďakujem :)

 

Pre Doke externistka Illy a háčkarka Svetlanka